Kategoriarkiv: Fristående undervisning

Bibelskola för alla

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Andens vind

Publicerat i Fristående undervisning, Uncategorized | Lämna en kommentar

Psalm 73

Denna vecka gör vi ett uppehåll i undervisningen om de sju breven. I stället undervisar Sven Almkvist från Psalm 73 och hemligheten med den välsignelse som väntar.

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Rätt sak först

Denna vecka gör vi ett uppehåll i undervisningen om de sju breven. I stället undervisar Sven Almkvist om att bra förändringar i ditt liv kräver att du gör rätt saker först.

Många människor längtar efter en förändring i sina liv. Men förändringar kräver ofta att man agerar själv. Vad är det då man ska göra först? Välkommen att lyssna på en undervisning av Sven Almkvist om ett par grundläggande saker man först måste göra när man vill förändra sitt liv på olika områden.

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Växande tro

Växande tro

Denna vecka gör vi ett uppehåll i undervisningen om de sju breven. I stället undervisar Sven Almkvist om hur tron kan växa i våra liv.

Växande tro är någonting vi alla längtar efter i vår vandring med Gud och hans löften. Abraham är en stor förebild i detta och trots att löftet att bli en fader för många gavs vid 75 års ålder dröjde det 25 år innan Isak kom. Hur kunde han leva i tron under dessa omständigheter? I denna undervisning visar Sven Almkvist tre viktiga sanningar om Abrahams trosvandring. Han gav Gud äran i förväg. Han förankrade sin tro i Guds löften och hans tro växte under tiden. De allra flesta skulle ha fått en krympande tro med åren när det gäller barnaalstrande men inte Abraham. Så övertygad var han om att Gud var mäktig att hålla det han lovat.

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus

Denna vecka gör vi ett uppehåll i undervisningen om Paulus. I stället kommer Sven Almkvist att undervisa om att vår vilja styr våra steg.

”Jag vill lära känna Kristus”, skriver Paulus. När detta skrevs var Paulus i slutet av sitt liv. Han hade varit med om så mycket av både framgång och motstånd. Han hade varit med om andliga upplevelser långt utöver det vanliga. Och ändå ville han mer. Jag vill lära känna Kristus ännu mer, förklarar han. Jag vill smaka mer av Jesu kraft och är beredd att dela mer av hans lidande. Paulus inser nämligen att det finns en prislapp att betala för att på djupet lära känna Kristus. Vilken förebild denna man är för oss bekväma västerländska kristna i vår tid. Vad vill vi egentligen med våra liv? Där viljan finns, finns tiden och resurserna. Vill du lära känna Jesus mer? Är du beredd att smaka ett mått av lidande för det? Lyssna på denna undervisning och låt Guds ord inspirera dig.

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Den rike mannen och Lasarus

Den rike mannen och Lasarus

Denna vecka gör vi ett uppehåll i undervisningen om Paulus. I stället kommer Sven Almkvist att undervisa om berättelsen om den rike mannen och Lasarus, Luk 16:19-31.

Här ger Jesus oss en inblick i vad som händer efter döden. Eftersom Jesus ovanligt nog namnger en av personerna, den rättfärdige Lasarus, är det många bibelforskare som tror att detta inte är en liknelse utan verkligen är en sann berättelse om en faktisk händelse.
Hela berättelsen bygger på en kontrast mellan den rike mannen och den fattige Lasarus. Där huvudpoängen är att i jämförelse med vad som händer efter döden, och vikten av att hamna bland trons folk, är inte det mest framgångsrika jordiska liv något värt. Lasarus som i mänskligt perspektiv hade ett mycket svårt och fattigt liv var trots det i en extremt mycket bättre position än den framgångsrike mannen eftersom han hade försonats med Gud.
Efter döden finns ingen möjlighet till lindring varken för egen del eller för andra man önskar hjälpa. Abraham säger till den rike mannen att de levande måste lyssna på Moses och profeterna d.v.s. Skriftens vittnesbörd. Inte ens om någon kommer tillbaka från de döda är det att jämföra med den auktoritet som Bibeln är.

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Tistlarnas åker

Denna vecka gör vi ett uppehåll i undervisningen om Paulus. I stället kommer Sven Almkvist att undervisa från liknelsen om ”tistlarnas åker”.

I en av Jesu viktigaste liknelser förklarar han varför en del av hans lyssnare inte får skörd i sitt liv. Detta trots att man har ett villigt och öppet hjärta att ta emot Ordets undervisning. Problemet är att man låter sitt liv alltför mycket domineras av världsliga bekymmer, rikedomens bedrägliga kraft och alla möjliga begär efter allt annat. Dessa krafter är som ogräs som tänger undan den goda såddens frukt.

Tistlarnas åker

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Guds vision

Inför det nya året gör vi ett uppehåll i undervisningen om Paulus för en fristående undervisning om Guds vision.

Vad kännetecknar en gudomlig vision? Hur kan man veta att en vision är från Gud? I denna undervisning lyfter Sven Almkvist fram fem kännetecken på en sann en äkta vision från Gud. Dessa kännetecken är:
1. Guds vision sätter Gud i centrum
2. Guds vision handlar om framtiden
3. Guds vision leder till ökat beroende av Gud
4. Guds vision övervinner allt motstånd
5. Guds vision börjar med de få

Guds vision

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar

Noas ark byggdes i tro

Berättelsen om gudsmannen Noas bygge av arken har stor lärdom även i vår tid. Allt började med att Gud uppenbarade för honom om den kommande domen. Utan denna uppenbarelse hade Noa självklart aldrig börjat bygga en ark på torra land. Men han levde i en respekt för att Guds ord är sanning oavsett om han för tillfället förstod allting. I tro började Noa bygga arken utifrån lydnaden för Guds ord och kärleken till de som skulle drabbas av den kommande domen om inte arken byggdes. Därmed förebildar Noa Guds församling idag – den levande Kyrkan – som är en räddningens ark undan den dom som, enligt Guds ord, ska drabba världen. Den som tror Guds ords varning bygger vidare på Guds församling och blir därmed ett varningens tecken för världen.

Noas ark byggdes i tro

Publicerat i Fristående undervisning | Lämna en kommentar